A nagy pataharang-teszt

patahari250Vannak dolgok, amik egyszerűen nem hiányozhatnak a lovaim cuccai közül. Lovas eszköztáram egyik sarkalatos pontja a szénaháló, amit már magam is megtanultam elkészíteni, így megoldódtak a beszerzésével kapcsolatos problémák. A másik sarkalatos pont a pataharang, amit én is a lovasboltokban vásárolok, mint minden földi halandó.

.

Ha pedig vásárlásra kerül a sor, általában eléggé leegyszerűsítem a dolgot: a legfontosabb a funkció, a minőség és az ár-érték arány. Hidegen hagy a csillám, a strassz, a báránybőr, a szín, a márka, mert leginkább az érdekel, hogy praktikus és tartós cuccokat használjunk.

Mindkét lovamon használok pataharangot: Romeon lovagláshoz és legeltetéshez már jó néhány éve. Nála külön oda kell figyelni arra, hogy ha véletlenül rajta felejtettem a pataharangokat, akkor előszeretettel szaggatta le őket.

Terina nyár eleje óta mind a négy lábán pataharangot visel a nap 24 órájában. Mivel ugyanis őnagysága narkolepsziás, ha elszundikál, előfordul, hogy rogyadozik, vagy nemes egyszerűséggel összeesik, ennek káros mellékhatásai leggyakrabban a csüdjein jelentkeztek kisebb-nagyobb sérülések formájában. Ezek elkerülésére alkalmas a négy, fordítva felhelyezett pataharang.

terina-patahari790-1

Az elmúlt években többféle pataharangot kipróbáltunk már (például gumis tépőzárasat és neoprén tépőzárasat is), de eddig a Decathlon egyszerű neoprén pataharangja viszi a pálmát.

decathlon

A most használatban lévő két párat tavasszal vásároltam. Május vége – június eleje óta folyamatosan, a nap 24 órájában használatban vannak, de nem szakadtak, nem kopottak, nem gyengültek jelentősen a tépőzárak (értsd: a kevesebbet használt párat úgy kell lerobbantani Terina lábáról, ha kivisszük az öreglányt). Ráadásul valószínűleg kényelmesebb viselet is, mint a korábban próbált modellek, mert – eddig – Romeo sem akarta leszaggatni őket a lábáról, ha véletlenül rajta maradtak legelés vagy munka után. Terinának pedig a folyamatos viselés során sem jelentkezett szőrkopás a lábán.

Kapcsolódó írásaim:

Terina és a multifunkciós pataharang >>

Ki nevel a végén, avagy Romeo és a pataharang >>

Magic Brush: a csodakefe tesztje >>

FURminator – a lóhámozó >>