Cikkeim innen-onnan

2007 óta rengeteg cikk került ki a kezem alól. Jelentős részüket magam írtam, vagy fordítottam, míg másoknál csak a témaválasztás, a megközelítés, illetve a lektorálás volt a feladatom. Következzék itt egy válogatás a teljesség igénye nélkül azon cikkeimből, projektjeimből, melyek valamiért különlegesek, emlékezetesek, vagy fontosak számomra.

Komoly és érdekes:

Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat!

pump water (1)600(1)Munkám során nap mint nap tapasztalom, hogy a lóval kapcsolatos hírek, lovakról közölt fotók, videók kapcsán szinte mindig akad olyan lóbarát, aki sajnálni kezdi a szóban forgó jószágot és állatvédőkért kiált. Sokszor hamarabb, mint kellene. Kíváncsi voltam, mások hogyan látják ezt, ezért megkértem néhány elismert lovas szakembert, hogy ossza meg velem véleményét.

Tovább ide: Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat! >>

Úgy szeretlek, majd megeszlek – a póniknak a tányéron a helye?

poniatanyeron-feliratos600Meglepő kijelentést tett Anna brit királyi hercegnő. Szerinte azzal lehetne megvédeni a Dartmoor vidékén élő pónikat a kihalástól, ha többen fogyasztanák a húsukat. Így ugyanis piacot teremtenének a póniknak, több állatot tenyésztenének, és nem kellene a fajta eltűnésétől tartani, írta a Telegraph.

Tovább ide: Úgy szeretlek, majd megeszlek >>

Lovasok, kutyások, vadászok békében az erdőkben

erdoIdőről időre megjelennek a médiában a vadászok által kilőtt kutyákról szóló hírek, gyakran érezhető feszültség a két tábor között, de olykor feléledni látszik a vadászok és a lovasok közti ellentét is. Ezért két olyan elismert lovas szakembert szólaltattam meg a témában, akik elkötelezett kutyások és vadászok is: dr. Pallós Andreát és dr. Túri Árpádot.

Tovább ide: Lovasok, kutyások, vadászok békében az erdőkben >>

Betiltanák a lovak levágását az Unióban – Haszonállatból társállat lehet a ló?

schL2-300Az Európai Parlament egyik képviselője indítványt nyújtott be, melynek célja, hogy a lovakat ne a haszonállatok, hanem a kutyákhoz és macskákhoz hasonlóan a társállatok közé sorolják. Az Európai Bizottság egyik munkatársát, Dr. Alf-Eckbert Füssel-t kérdeztem az indítvánnyal kapcsolatban.

Tovább ide: Betiltanák a lovak levágását az Unióban >>

Boldog békeidők? – Lovak a 19. századi nagyvárosban

rosszallapotAz urbanizáció és lovak hihetetlen létszáma komoly válsághoz vezetett a 19. század végi New Yorkban és Brooklynban. Az 1880-as évek végére az utakon dolgozó lovak napi 2.000.000 kilogramm trágyával és 1.000.000 liter vizelettel szennyezték a várost. Ma már elképzelhetetlen, hogy akkoriban a lovak miatt környezeti katasztrófa fenyegetett.

Tovább ide: Boldog békeidők? Lovak a 19. századi nagyvárosban >>

Lógyógyászat

Derült égből lógyógy cikkek

pega-kamara250Egy kicsit rendhagyó módon ezúttal nem lovaim kalandjairól lesz szó és kivételesen nem is a lóegészségről, vagy lótartásról. Legalábbis nem közvetlenül. Hanem olyan cikkekről – cikkeimről -, melyek a lóegészségről szólnak. De kivételesen belefér egy kis kitérő.

Tovább ide: Derült égből lógyógy cikkek >>

Kólikaműtét után vissza a dobogóra

Gandalf-Babolna250Mi történik, ha szeretett lovad élete veszélybe kerül és meg kell műteni? Túl fogja élni? Van esélye rá, hogy utána teljes életet élhessen, netán folytassa sportkarrierjét? Eredményes távlovasunk, Dr. Varga Katalin lova, Gandalf egy kólikaműtétet követően tért vissza az élvonalba.

Tovább ide: Kólikaműtét után vissza a dobogóra >>

Úttörő felfedezés a lószemészetben?

loszem250Új műtéti eljárást dolgoztak ki amerikai állatorvosok a lószemészet terén, adták hírül angol nyelvű lovas portálok. Azonban a tengerentúlon most forradalmi újdonságként bemutatott technika Európában már nem újkeletű. Egy magyar származású állatorvos 2007 óta már több mint 500 ló esetében alkalmazta Németországban.

Tovább ide: Úttörő felfedezés a lószemészetben? >>

Elaltatták a lovamat fertőző kevésvérűség miatt – egy lótartó vallomása

1fkv_interju_250Egy év külföldi tartózkodás után landol a géped Budapesten. Végre viszontláthatod a lovadat. Az egyik első SMS a lótartótól érkezik, aki gondját viselte távolléted alatt: “holnapután elaltatják a lovadat, kérlek hívj”. Te mit éreznél?

Tovább ide: Elaltatták a lovamat fertőző kevésvérűség miatt – egy lótartó megrázó vallomása>>

FKV a Lóklinikán: zavaros múlt, kérdéses jövő

1NemethTamas3-250Abban, aki figyelemmel kísérte a március óta húzódó FKV-ügy részleteit, a Klinika közleményeit olvasva újabb és újabb kérdések merülnek fel. Cikkemben ezúttal is csak a legégetőbb kérdéseket és legszembetűnőbb ellentmondásokat vetettem fel. A Lógyógyászati Klinika által kiadott dokumentumokból szemezgettem.

Tovább ide: FKV a Lóklinikán: zavaros múlt, kérdéses jövő >>

Terjed Európában a „ló-AIDS”

EIAhorse„Úgy tűnik, hazánkban a szakemberek és az állatorvosok szeptemberig nem is tudtak a júniusban megszigorított uniós rendelkezésekről” – mondta lapunknak Magyar Dorottya, a Lovasok.hu egyik szerkesztője. A Lovasok.hu a hatóságokhoz intézett kérdéseivel hívta fel az ügyre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal figyelmét.

Tovább ide: Terjed Európában a “ló-AIDS” >>

Egy kiscsikó szerencséje

Évről-évre sok sürgős, életveszélyes eset fordul elő online „praxisomban”. Máig emlékezetes az a levél, amit 2009 karácsonyán hozott az “angyalka” a Lovasok.hu postaládájába. Történet egy csikó szerencséjéről, avagy hogyan győzzük meg a lótartót arról, hogy a kezelő állatorvos diagnózisa ellenére lova mégiscsak tetanuszban szenved és speciális ellátást igényel.

Tovább ide: Egy kiscsikó szerencséje >>

Ártatlannak tűnő orrfolyástól az életmentő műtétig

Baro_kotessel_rontgenre_varNem csak hazánkban, de Európában is egyedülálló életmentő mellkasműtétet végeztek az üllői Nagyállat Klinika orvosai 2011 nyarán. Az úttörő jelentőségű beavatkozás kapcsán a Klinika munkatársai számos örökérvényű tartási, edzési és diagnosztikai problémára is felhívják a lótartók figyelmét.

Tovább ide: Ártatlannak tűnő orrfolyástól az életmentő műtétig >>

Cipőt a cipőboltból – Állategészségügyi szolgáltatást az állatorvostól

kontar_vs_allatorvosSajnos közismert tény, hogy hazánkban számos olyan botcsinálta szakember tevékenykedik, aki állatorvosi végzettség nélkül nyújt állategészségügyi szolgáltatásokat. Általában a gyakoribb problémakörökre szakosodnak, úgy mint fogreszelés, herélés, de van, aki mindezek mellett még például patkolást is vállal.

Tovább ide:  Állategészségügyi szolgáltatást az állatorvostól >>

Sérülések homeopátiás kezelése

Homeopathic medicationKorábbi beszélgetéseink során Dr. Bogár Orsolya megismertette olvasóinkat a homeopátia alapjaival, így épp itt az ideje, hogy konkrét problémákról, problémakörökről beszélgessünk. Melyek azok a bántalmak, amelyeket a lótartók maguk is eredményesen kezelhetnek homeopátiás készítményekkel?

Tovább ide: Sérülések homeopátiás kezelése >>

Lógyógyász világtalálkozó Budapesten

20131003_PEL_3558_496A WEVA kongresszus a világ lógyógyász állatorvosai számára az egyik legnevesebb és mindenki által ismert rendezvény. Büszkék lehetünk, hogy 2013-ban Magyarország adhatott otthont az eseménynek. A kongresszusra 494 lógyógyász állatorvos érkezett 48 országból az összes kontinensről, illetve 45 meghívott előadó szerepelt, akik összesen 90 előadást tartottak.

Tovább ide: Lógyógyász világtalálkozó Budapesten >>

Örülhetnek a magyar lovak: 154 állatorvos mindent megtesz értük

kongresszus2-600„Örülhetnek a magyar lovak, hogy ilyen sokan eljöttetek, hogy ilyen sokan dolgoznak az egészségükért” mondta a XXII. Lógyógyászati Kongresszus megnyitóján dr. Bába András, a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének elnöke – és igaza is van, hiszen rekord számú, 154 állatorvos regisztrált a kétnapos szakmai rendezvényre.

Tovább ide: Örülhetnek a magyar lovak >>

Patkolás-körmölés

Megállta a helyét az állatorvosok és patkolókovácsok állásfoglalása

figyelmeztet600(1)A részvevők teljes egyetértésével ért véget az a találkozó, melyet az MLGyÁE és a MAPE állásfoglalása kapcsán hívtak össze. A két szakmai szervezet tagjai közösen hívták fel a lovasok és lótartók figyelmét a Strasser-féle természetes körmölési, vagy pataápolási módszer veszélyeire.

Tovább ide: Megállta a helyét az állatorvosok és patkolókovácsok állásfoglalása >>

A „természetes” minden gondot megold?

termeszet-KHa szóba kerül az egészség, mindenki a „természetesre” törekszik. Pedig a „természetes” igazából semmit sem jelent. Egy töltelékszó csupán, de ha az egészséggel kapcsolatban használják, akkor hirtelen a „jó” szinonimája lesz, hiszen az anyatermészettől jön. Egyszerűen nincs olyan, hogy „természetes” pata.

Tovább ide: A “természetes” minden gondot megold? >>

6 tipp a tökéletes kovácsválasztáshoz

Ben_Johnston250Lovad körmölése és patkolása megfelelő szaktudást, gyakorlatot és pontosságot igénylő feladat, egy olyan patkolókovácsra van tehát szükséged, aki a lovad egyéni igényeinek, valamint az általad választott stílus és szakág kívánalmainak megfelelően végzi a szaruszabályozást.

Tovább ide: 6 tipp a tökéletes kovácsválasztáshoz >>

Mi fán terem a patkolókovács?

gyerek250Mi leszel, ha nagy leszel? – hangzik el a kérdés minden gyerek életében. Filmsztár, énekes, űrhajós, autóversenyző – szólnak a gyakori válaszok, de csak kevesen vágják rá, hogy: patkolókovács! Felnőtt fejjel aztán már egyre többen kacérkodnak a gondolattal, hogy kitanulják a patkolókovács szakma csínját-bínját.

Tovább ide: Mi fán terem a patkolókovács? >>

A lónak négy lába van – és azok általában nem egyformák

aszimm2-150A természetben nagyon ritka a tökéletes szimmetria. Az emberek 80 százalékának eltér a lábainak mérete, hosszúsága, izomzata, még az arcunk sem tökéletesen szimmetrikus. A lovaknál is ugyanez a helyzet, egy lónak soha sincs két teljesen egyforma szögellésű és formájú patája. Fontos, hogy a lovas, lótartó, edző is lássa, ismerje ezeket a különbségeket lovánál, lovainál.

Tovább ide: A lónak négy lába van – és azok általában nem egyformák >>

A “kék csoda”

kek250Egy internetes fórumon kibontakozott szakmai eszmecsere kapcsán merült fel a patkolni, vagy nem patkolni, fájdalmat csillapítani, vagy sem, vagyis átfogóan a “hagyjunk mindent a természetre, vagy avatkozzunk közbe” problémaköre. Ennek kapcsán megosztom a mi személyes történetünket. Az alábbi sorok 2010-ben születtek.

Tovább ide: A “kék csoda” >>

Grant Moon a „mezítlábas” trendről

grant250Lovaink életmódjának már szinte semmi köze a vadlovakéhoz. Nem természetes, hogy istállóban tartjuk őket, vagy hogy a hátukra ülünk. Ők sportolók, nagyon hosszú aktív sportkarrierrel. Manapság egyáltalán nem ritka, hogy 15-20 éves lovak is ott vannak a legrangosabb versenyeken és szép eredményeket érnek el. A „természetes” az ő esetükben nem működik.

Tovább ide: Grant Moon a “mezítlábas” trendről >>

A Londoni Olimpia kovácsai

Lionel GuyonJavában folynak az olimpia előkészületei, hogy a két- és négylábú sportolóknak csak a versenyre kelljen koncentrálniuk. A figyelem középpontjában természetesen a lovasok és lovaik állnak, pedig munkájukat egész szakértői gárda segíti. Essék most szó a patkolókovácsokról is, a Londoni Olimpia kovácsairól!

Tovább ide: A Londoni Olimpia kovácsai >>

Fontos témák:

Lovas rendeletek, törvények

alkvizsga5Elsőként írtunk a lovas szolgáltatásokat szabályozó ÖM rendelet problematikus pontjairól, a kapcsolódó szakmai vitákról, a lovak alkalmassági vizsgájáról, a lótartó helyek bejelentési kötelezettségéről, az erdőtörvény változásáról, utánajártunk, hogy kell-e tereplovagláshoz lóútlevél. Hiszen a lovasok általában nem a Magyar Közlönyt böngészik.

Tovább ide: Lovas rendeletek, törvények >>

Fertőző kevésvérűség

EIAhorseA Lovasok.hu-n megjelent cikkek kulcsfontosságúak voltak, hogy a lótartók figyelmét felhívják a betegség veszélyeire, a kötelező szűrés fontosságára, illetve a vonatkozó szabályozásra. Ezen cikkek hatására a fertőző kevésvérűség téma lett a nyomtatott lovas magazinokban, de még a Magyar Hírlap hasábjain is szóba került.

Tovább ide: Fertőző kevésvérűség >>

Lóháton Pekingtől Londonig

Kazah_sztyeppeMegan Lewis a 2008-as Pekingi Olimpia után kelt útra, hogy lóháton tegye meg az utat Londonig, a 2012-es Olimpia helyszínéig. Amikor hazánkon keresztül vezetett az útja, én segíthettem. Útvonalterveket szereztem be, segítettem a hivatalos ügyintézésben, de még a lóvásárlásban is. Személyében félelmet nem ismerő lovast, a világ szépségeire nyitott világutazót  és nem utolsó sorban egy nagyszerű embert ismertem meg.

Tovább ide: Lóháton Pekingtől Londonig >>

XXIX. Nyári Olimpiai Játékok – Peking / Hong Kong

5670823Folyamatosan, napról napra beszámoltunk az Olimpia lovas versenyeiről – egyedüliként az országban, mivel magyar versenyzőnek nem szurkolhattunk. A versenyeredmények mellett szó esett olyan érdekességekről is, mint az istállók, pályák kialakítása, az akadályok elkészítése, a kabalafigurák, vagy az érmek háttértörténete.

Tovább ide: XXIX. Nyári Olimpiai Játékok – Peking / Hong Kong >>