Nálunk járt a lófogász

Keleti szél helyett lószállító utánfutóval érkezik, de az utánfutón nem hűséges paripája, hanem egy masszív, legördíthető mobilkaloda* utazik. Nálunk járt dr. Jakab Szilárd, lófogász.

.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy Terina fogazata már nem az igazi. De egy 27 éves lónál ez a tény nem különösebben meglepő. A legutóbbi fogreszelésnél azonban dr. Rózsás Janka kiderítette, hogy az egyik őrlőfogával probléma van, ki van dőlve a sorból, ez okozza az öreglány rágási nehézségeit. A röntgen pedig egyértelműen mutatta, hogy a helyzet beavatkozást igényel, így igazából az egyetlen eldöntendő dolog az volt, hogy a kórházi vagy az otthoni megoldást választjuk.

Kép forrása: Kentucky Performance Products
Kép forrása: Kentucky Performance Products

 

Volt annyi helyzeti előnyöm, hogy úgy lassan tíz éve Romeoval a kórházi procedúrát is végigjártuk. Ezúttal a két opció előnyeit és hátrányait összevetve az otthoni eljárás, így dr. Jakab Szilárd mellett döntöttem. A legfontosabb szempont számomra az volt, hogy Szilárd a kihúzott fog helyét nem tamponálja, hanem egy gyógyszertartalmú tömést helyez be (ez egyébként egy, a humán fogászatban is használt gyurmaszerű anyag), amit az üreg méretétől függően két-három hát múlva bódítás mellett a kezelő állatorvos eltávolít. Így nincs szükség hetente tamponcserére és bódításra – ami Terina enyhe szívproblémáját tekintve számunkra bizony fontos szempont.

Kissé ijesztő lehet, pláne a hozzám hasonlóan széplelkű lótartóknak, hogy a ló tartási helyén zajlik a vérengzés, de azt kell mondanom, hogy bár nem egy laza családi program, egy-két ilyen kikívánkozó fog eltávolítása sokkal kevésbé traumatikus, mint amire számítottam – bár ez nagy valószínűség szerint a kivitelező érdeme is. Dr. Jakab Szilárd ugyanis rendkívül nyugodt, türelmes és alapos, nincs semmi sietség a ló körül. Az autóban minden nála van, ami csak kellhet: mobil röntgen a foggyökerek és az arcüregek leképezésére, merev endoszkóp a szájüreg feltérképezésére, meg persze vagy 200 kilónyi fogászati eszköz.

 

A kaloda* nemcsak megkönnyíti a munkát, de mint dr. Jakab Szilárd elmondta, bonyolultabb beavatkozásoknál, illetve idős lovaknál rendkívül fontos. Náluk ugyanis könnyebben előfordul, hogy a szükséges mennyiségű bódítótól összeesnek. Ha ez a kalodában történik, akkor a lehetőségekhez képest mindenki biztonságban van.
De azt is elárulta, hogy a lovaknak úri dolga van az emberekhez képest. Náluk ugyanis nincs olyan, hogy “jaj ne hisztizzen már”, “ugyan, nem is fáj az annyira”, ha a ló nincs megfelelően bebódítva és kiérzéstelenítve, nem hagyja a maceratúrát.

Aggódó gazdiként természetes, hogy sajnáljuk a lovat, ha foghúzásra kerül sor. Pedig amikor már erre van szükség, a megelőző állapot, mire kiderül, mi a gond és szakértő kézbe kerül a ló, gyakran sokkal rosszabb, mint maga a beavatkozás és az azt követő időszak. Sőt, a lovaknak megkönnyebbülés – nyugtatott meg fogtündérünk, és Terina ezt igazolta is: miután egész délután az istállóban bambulva heverte ki a bódítást, este már akkora rágómozdulatokkal fogyasztotta a vacsoráját, hogy öröm volt nézni.

Köszönjük dr. Jakab Szilárdnak
a segítséget!

 

A cikk NEM szponzorált tartalom.

*Frissítés – 2022. április 9.: dr. Jakab Szilárd már nem dolgozik kalodával.

Kapcsolódó írásaim: