Pelletes lótartók, szimatra fel!

Terina immár második éve kap széna- és lucernapelletet. De idén bizony nem zajlik zökkenőmentesen a dolog…

.

Épp ezért szeretném saját tapasztalataink alapján egy fontos dologra felhívni minden pelletetető gazdi figyelmét.

TAnita Lovasboltja

Mégpedig arra, hogy bizony a pellet is lehet gyenge, vagy akár kifejezetten rossz minőségű: dohos, penészes. Akár az alapanyag, akár az elkészítés, akár a tárolás hibádzik, a pellet minősége ugyanúgy csorbát szenvedhet, mint a szénáé.

Nagyon fontos ezért, hogy amikor széna- vagy lucernapelletet vásárolsz, mindig szagold meg a terméket és ha dohos a szaga, alaposan fontold meg, hogy megeteted-e lovaddal.

De inkább ne…

Találkoztam olyan termékkel, ahol a markáns penészszag ellenére a laborvizsgálat élő penészgombát már nem tudott kimutatni a leadott mintában. Ugyanakkor elmondták: a gyártó valószínűleg tisztában volt a problémával, ezért a pellet plusz hőkezelésen eshetett át, ami elpusztította a penészgombát – még azt a mennyiséget is, ami egyébként természetes módon jelen lenne. Kérdés viszont, hogy az eljárás után mennyi mikotoxin maradt a termékben…

Mindegy, hogy zab, széna, szénapellet: lovad takarmányát az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszékén vizsgáltathatod be.

Kapcsolódó írásaim:

Szénapellet: instant kaja lovaknak >>

Öreg lovam és a reformkonyha >>