Ha lovad nagy bajban lenne, hívnád a segélyvonalat?

flickrcafnr3-2502008-at írtunk, sötét, hideg őszi este volt, és Romeot megtalálta a rettegett k-betűs rém, sürgősen állatorvosra volt szüksége. Még közelítőleg sem tudtam annyit sem a lóegészségről, sem a kólikáról, mint most (és nem kérdés, hogy még mindig rengeteget kell tanulnom). Hívtam, csörgettem állandó állatorvosomat, de semmi eredmény.

.

Megpróbáltam tehát egy másik dokit. Hosszan kicsengett, de láss csodát, felvette:

– Szia, egy továbbképzésen vagyok Hortobágyon – suttogta a telefonba.
– A csudába… És nem tudod, a dokim…
– Itt ül mellettem, akarsz vele beszélni? – ajánlotta fel azonnal készségesen. De gondolom érthető, hogy sokra nem mentem vele 230 kilométer távolságból. Így tehát hívogattam tovább az állatorvoslistám dokijait, amíg végre találtam valakit, aki ki tudott jönni ellátni a lovamat.

Fotó: Flickr
Fotó: Flickr

Szintén egy őszi nap volt, de már néhány évvel később. Egy esős, ködös vasárnap délelőtt megcsörrent a telefonom, a közeli lovarda tulajdonosa hívott. Az egyik ló elvágta az orrát, el kellett volna látni és össze kellett volna varrni a sebet. Mire engem felhívott, már vagy tíz állatorvossal próbálkozott. Volt, aki nem vette fel, volt, aki nem ért rá és volt, aki délután ötre ígérkezett.

Fotó: Flickr
Fotó: Flickr

Egy jó lovas állatorvos biztonságot jelent lónak és lótartónak egyaránt. Ha pedig akár több lovas állatorvosra is számíthatsz, igencsak jó dolgod van. Persze ne feledd, hogy a jó munkakapcsolatért tenni is kell.

De az állatorvosok sem lehetnek ott mindig mindenhol. És olykor az is előfordul, hogy pont akkor nem tudnak kimenni, amikor a legnagyobb szükséged lenne rájuk. Lehet, hogy pont egy másik ló életét próbálják megmenteni. Nagy segítség ilyenkor, ha kéznél van egy hosszabb lista a környéken dolgozó lovas állatorvosokról, illetve a biztonság kedvéért a legközelebbi ellátóhely elérhetőségei.

És az hogy tetszene, ha lenne egy segélyhívó szolgáltatás, ahol egy tapasztalt, gyakorlott segítőnek elmondhatnád a problémádat és amíg te a lovaddal foglalkozol, ő megpróbálna állatorvost keríteni neked, és akár tanácsokat is adna, mit tegyél és mit ne, amíg a dokira vársz? Hogy ez valóban hasznos dolog lenne-e, vagy csak a magamfajta, lóegészség iránt hatványozottan fogékony lótartók látnak benne fantáziát, az még kérdéses. Ezt a kérdést pedig te is segíthetsz megválaszolni itt:

Veterinarian with horse

Kapcsolódó írásaim:

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka >>

Bébiőr lovaknak? Dehogy! Valami sokkal jobb! >>

Légyszi, hívj végre állatorvost a lovadhoz… >>

Lóbetegségek és internetes népi bölcsességek >>

Kólika kisokos >>